Begrijp mijn pijn

Pijnlijke diabetische polyneuropathie

Wat is pijnlijke diabetische polyneuropathie?

Pijnlijke diabetische polyneuropathie is een complicatie van diabetes, een ziekte waarbij de patiënten gedurende een lange periode verhoogde suikerwaarden in het bloed hebben, wat in het hele lichaam problemen kan veroorzaken.1 Neuropathie staat voor een letsel of disfunctie van een of meerdere zenuwen en polyneuropathie staat voor een letsel of disfunctie van meerdere zenuwen gaande van het ruggenmerg tot in de armen, handen, benen en/of voeten. Naar schatting zal bijna 50% van de volwassenen met diabetes in de loop van hun leven te maken krijgen met diabetische polyneuropathie (DPN).2

Mensen met diabetes vertonen vaak plaatselijke zenuwletsels die een type van chronische pijn kunnen veroorzaken dat pijnlijke DPN genoemd wordt (zenuwpijn als gevolg van diabetes of perifere diabetische neuropathie), een type van neuropathische pijn.1

Wat zijn de oorzaken van pijnlijke diabetische polyneuropathie?

Er zijn een aantal factoren die ertoe kunnen bijdragen dat iemand met diabetes diabetische polyneuropathie ontwikkelt, of die dat risico kunnen verhogen, zoals:

 • een hoog suikergehalte (glucose) in het bloed, wat chemische veranderingen van de zenuwen kan veroorzaken en hun vermogen om signalen door te geven kan wijzigen1
 • metabole factoren, zoals hoge triglyceride- en cholesterolspiegels (vaak gecontroleerd bij diabetespatiënten), evenals overgewicht of zwaarlijvigheid1
 • hoelang de diabetes bestaat3,4
 • roken3,4

Die factoren verhogen ook het risico dat iemand met diabetes een pijnlijke diabetische polyneuropathie ontwikkelt,3 en daarom is het zo belangrijk dat de diabetes goed onder controle gehouden wordt.

Wat zijn de typische symptomen van pijnlijke diabetische polyneuropathie?

Hoewel pijnlijke DPN alle delen van het lichaam kan treffen, treedt het meestal op in de ledematen, te beginnen met de voeten (de tenen en de voetzolen).5 Na verloop van tijd verplaatst de neuropathie zich naar de handen en ontstaat er een zogenaamde sok-handschoenverdeling. Om die reden wordt pijnlijke DPN ook als een type gelokaliseerde neuropathische pijn beschouwd.6 De chronische pijn die met DPN gepaard gaat, kan beschreven worden als een 'brandende', 'perforerende', 'stekende' of 'ijzige' pijn. Andere symptomen die met DPN gepaard kunnen gaan, zijn 'gevoelloosheid', 'tintelingen', 'zwakte' en 'instabiliteit'.5

Hoe wordt de diagnose van pijnlijke diabetische polyneuropathie gesteld?

Een lichamelijk en neurologisch onderzoek is erg belangrijk om de diagnose van pijnlijke DPN te helpen stellen. Tijdens het neurologische onderzoek worden onder meer uw reflexen, uw gevoel in uw armen en benen, en uw kracht getest. De arts kan u ook vragen stellen over de intensiteit van de pijn (met behulp van een pijnschaal), de duur en de frequentie ervan, en andere elementen van uw dagelijkse leven. Het is ook belangrijk om uw symptomen zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven.1,7,8

Wat kan je doen?

Geneesmiddelen kunnen helpen, ook om de glykemie onder controle te brengen, en een vroegtijdige behandeling kan helpen om de symptomen van pijnlijke DPN te verminderen.1 Het is dan ook belangrijk om een arts te raadplegen om advies te krijgen over diabetes en pijnlijke DPN.

Als u diabetes hebt en u denkt dat u pijnlijke DPN hebt, raden we u aan om de 'pijnvragenlijst' in te vullen en zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Vertel uw arts dat u diabetes hebt en dat u momenteel last hebt van chronische pijn.

Daarnaast kan het dagboek worden gebruikt om de pijn van een persoon te documenteren en te volgen, om in te noteren hoe die persoon zich van dag tot dag voelt, of hij/zij het aankan, hoe erg de pijn op dat moment is en welke bijwerkingen de voorgeschreven/aanbevolen behandelingen veroorzaken.

Het kan moeilijk zijn om neuropathische pijn te begrijpen en er dagelijks mee om te gaan. De CHANGE PAIN toolkit biedt u advies en praktische tips om de pijn zelf aan te pakken.

 


Disclaimer

Let op: De informatie op deze website is geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Alleen een arts kan beslissen welke diagnostische procedures en behandelingsopties het best geschikt zijn voor een bepaalde persoon.
 • Referenties tonen

  1. Callaghan BC, Cheng HT, Stables CL, Smith AL, Feldman EL. Diabetic neuropathy: Clinical manifestations and current treatments. Lancet Neurol 2012; 11: 521–34.

  2. Hicks CW, Selvin E. Epidemiology of Peripheral Neuropathy and Lower Extremity Disease in Diabetes. Curr Diab Rep 2019; 19: 86.

  3. Sundara Rajan R, de Gray L, George E. Painful diabetic neuropathy. Contin Educ Anaesth Crit Care Pain 2014; 14: 230–5.

  4. Tesfaye S, Chaturvedi N, Eaton SEM, et al. Vascular Risk Factors and Diabetic Neuropathy. N Engl J Med 2005; 352: 341–50.

  5. Feldman EL, Callaghan BC, Pop-Busui R, et al. Diabetic neuropathy. Nat Rev Dis Prim 2019; 5: 1–18.

  6. Mick G, Baron R, Finnerup NB, et al. What is localized neuropathic pain? A first proposal to characterize and define a widely used term. Pain Manag 2012; 2: 71–7.

  7. Morlion B, Coluzzi F, Aldington D, et al. Pain chronification: what should a non-pain medicine specialist know? Curr Med Res Opin 2018; 34: 1169–78.

  8. Kress HG, Aldington D, Alon E, et al. A holistic approach to chronic pain management that involves all stakeholders: Change is needed. Curr Med Res Opin 2015; 31: 1743–54.