Begrijp mijn pijn

Begrijp mijn pijn

Pijn is een vaak voorkomend probleem. In Europa heeft een op de vijf mensen last van chronische pijn1. Bij die mensen gaat de lichamelijke pijn ook gepaard met emotioneel, psychisch en sociaal lijden2. Hoewel pijn een grote impact heeft, blijft ze voor andere mensen vaak onzichtbaar. Mensen met pijn kunnen daardoor het gevoel krijgen dat hun vrienden, familie en collega's hun negeren en niet begrijpen3. Daarom is het initiatief CHANGE PAIN opgezet, dat als doel heeft de bewustmaking en het begrip van pijn te verbeteren bij mensen met chronische pijn en bij gezondheidswerkers, en de communicatie tussen die twee groepen te verbeteren.

 

Meestal waarschuwt pijn een persoon voor een ziekte, een letsel of een lichamelijke bedreiging, met als doel het lichaam tegen verdere schade te beschermen. Nadat de aangetaste zone genezen is, zou de pijn normaal gezien moeten afnemen en verdwijnen. Chronische pijn (langdurig aanhoudende pijn) kan echter zelfs aanhouden nadat het letsel of de ziekte genezen is en heeft dan vaak geen nut meer4.
Als u meer wilt weten over chronische pijn, klik dan hier.

 

Voor iedereen die last heeft van pijn, en vooral chronische pijn, kan het belangrijk zijn om te weten wat de mogelijke oorzaak er van is. U kunt de bovenstaande links aanklikken om informatie te krijgen over bepaalde chronische aandoeningen die met pijn gepaard gaan, en die meer bepaald verband houden met zenuwletsels.


Disclaimer

Let op: De informatie op deze website is geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Alleen een arts kan beslissen welke diagnostische procedures en behandelingsopties het best geschikt zijn voor een bepaalde persoon.
  • Referenties tonen

    1. Breivik H, Collett B, Ventafridda V, Cohen R, Gallacher D. Survey of chronic pain in Europe: Prevalence, impact on daily life, and treatment. Eur J Pain 2006; 10: 287–333.

    2. Treede RD, Rief W, Barke A, et al. Chronic pain as a symptom or a disease: The IASP Classification of Chronic Pain for the International Classification of Diseases (ICD-11). Pain 2019; 160: 19–27.

    3. Myers W, Bass PF. Invisible Illness: When Others Can’t See Your Pain. Everyday Heal. 2015.

    4. Orr PM, Shank BC, Black AC. The role of pain classification systems in pain management. Crit Care Nurs Clin North Am 2017; 29: 407–18.