Begrijp mijn pijn

Chronische lumbalgie

Wat is chronische lumbalgie?

Lumbalgie is een vaak voorkomende aandoening die heel wat mensen in de loop van hun leven treft.1 Lumbalgie kan een symptoom zijn van tal van verschillende onderliggende aandoeningen, ziekten of letsels. Zo wordt een spierverrekking in de onderrug meestal gevolgd door een plotse pijn.2 Bij veel mensen met lumbalgie is de aandoening echter aspecifiek, en wordt geen enkel specifiek probleem of geen enkele specifieke ziekte gevonden die de pijn veroorzaakt.2

Lumbalgie kan regelmatig terugkeren en kan meerdere maanden of zelfs jaren aanhouden.3 In dat geval spreken we van chronische lumbalgie, om aan te geven dat de lumbalgie aanhoudt of al lang aanwezig is (meer dan 3 maanden).

Wat zijn de oorzaken van chronische lumbalgie?

Chronische lumbalgie kan voortkomen uit diverse structuren in de rug en kan in bepaalde gevallen worden toegeschreven aan een specifieke lichaamsstructuur, zoals de spieren, gewrichten, botten of tussenwervelschijven. In veel gevallen wordt er echter geen precieze oorzaak voor de chronische lumbalgie gevonden, en spreken we van aspecifieke chronische lumbalgie.4

De oorsprong van de pijn vormt niet noodzakelijk een verklaring voor de ernst van de pijn, want die kan van persoon tot persoon variëren. De pijn kan licht zijn, of zo ernstig dat de getroffen persoon niet in staat is om te bewegen. De intensiteit en de frequentie van de lumbalgie worden erg vaak beïnvloed door psychische componenten zoals stress, depressie en angst.2

Bij chronische lumbalgie kunnen verschillende types pijn betrokken zijn. Vaak is er sprake van nociceptieve pijn (reactie van het lichaam op een beschadiging/letsel) en neuropathische (zenuw) pijn.5

Wat zijn de typische symptomen van chronische lumbalgie?

In een studie bij meer dan 32.000 mensen met chronische lumbalgie werden de volgende vaak voorkomende symptomen vermeld:

  • Pijnaanvallen
  • Pijn bij druk
  • Branderig gevoel
  • Tintelend gevoel

Hoe wordt de diagnose van chronische lumbalgie gesteld?

Het is van essentieel belang om in een vroeg stadium een correcte diagnose te stellen, zodat een geschikte behandeling gevonden kan worden en de symptomen van chronische pijn verlicht worden. Het is dus belangrijk dat de patiënten hun symptomen zo precies mogelijk aan hun arts beschrijven, zodat die kan vaststellen om welk type pijn het gaat.7 Om zich een precies beeld te kunnen vormen van de pijn die iemand heeft, is het van cruciaal belang om diens gezondheid grondig te evalueren, onder meer door een analyse van de medische voorgeschiedenis, een lichamelijk onderzoek en een evaluatie van zijn emotionele/psychische toestand.(Merk op dat uw arts niet systematisch een beeldvormingsonderzoek, zoals een MRI-scan, zal aanvragen, omdat dat het vermogen van iemand om te functioneren op lange termijn niet verbetert.2) Ondanks de verschillende tests en onderzoeken die uitgevoerd worden, kan het moeilijk zijn om de exacte oorzaak van chronische lumbalgie te achterhalen.

Wat kan je doen?

Het is belangrijk dat u een arts raadpleegt die u advies kan geven over uw pijn. Als u denkt dat u chronische lumbalgie hebt, vul dan de 'Pijnvragenlijst' in en raadpleeg een arts.

Daarnaast kan het dagboek worden gebruikt om de pijn van een persoon te documenteren en te volgen, om in te noteren hoe die persoon zich van dag tot dag voelt, of hij/zij het aankan, hoe erg de pijn op dat moment is en welke bijwerkingen de voorgeschreven/aanbevolen behandelingen veroorzaken.

Het is ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van een behandeling. Hoewel de meeste mensen volledig van hun pijn af willen, is de doelstelling om de pijn te verminderen tot een beheersbaar niveau, waardoor ze weer activiteiten kunnen uitvoeren die het leven bevredigend maken, voor veel patiënten een haalbaarder doel.

Het kan moeilijk zijn om chronische pijn te begrijpen en er dagelijks mee om te gaan. De CHANGE PAIN toolkit biedt u advies en praktische tips om de pijn zelf aan te pakken.

 


Disclaimer

Let op: De informatie op deze website is geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Alleen een arts kan beslissen welke diagnostische procedures en behandelingsopties het best geschikt zijn voor een bepaalde persoon.
  • Referenties tonen

    1. Hoy D, Bain C, Williams G, et al. A systematic review of the global prevalence of low back pain. Arthritis Rheum 2012; 64: 2028–37.

    2. Hartvigsen J, Hancock MJ, Kongsted A, et al. What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet 2018; 391: 2356–67.

    3. Treede RD, Rief W, Barke A, et al. Chronic pain as a symptom or a disease: The IASP Classification of Chronic Pain for the International Classification of Diseases (ICD-11). Pain 2019; 160: 19–27.

    4. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). Low Back Pain Fact Sheet. Natl. Institutes Heal. 2020; published online March.

    5. Mick G, Baron R, Finnerup NB, et al. What is localized neuropathic pain? A first proposal to characterize and define a widely used term. Pain Manag 2012; 2: 71–7.

    6. Hüllemann P, Keller T, Kabelitz M, et al. Clinical Manifestation of Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain in Different Age Groups: Low Back Pain in 35,446 Patients. Pain Pract 2018; 18: 1011–23.

    7. Morlion B, Coluzzi F, Aldington D, et al. Pain chronification: what should a non-pain medicine specialist know? Curr Med Res Opin 2018; 34: 1169–78.

    8. Kress HG, Aldington D, Alon E, et al. A holistic approach to chronic pain management that involves all stakeholders: Change is needed. Curr Med Res Opin 2015; 31: 1743–54.